29 Oct 2009

Principi Tai Chi Chuana u svakodnevnom zivotu


Jedna od veoma bitnih stvari koje mi je Sifu Sascha Krysztofiak preneo jeste da moram da se pridrzavam principa Tai Chi Chuana u svakodnevnom zivotu ukoliko imam nameru da postignem dobar rezultat treninga.

Prilikom hodanja se treba pridrzavati principa hollow&raise back, prelazak centralne linije, jasno razlikovanje pune od prazne noge(Yin/Yang) uz prenos tezine 100% na jednoj nozi.

Dok sedimo, pridrzavamo se sledecih principa - drzimo kicmu pravo, ramena su opustena ali i aktivna, laktovi opusteni sa naglaskom na "kung fu" dlana.

Ima mnogo primera a zabavicu vas i jednim receptom uz primenu Tai Chi Chuan principa i treninga.

Zapecene testenine sa povrcem i jajima

Sastojci:
-testenine po zelji - 350gr
-1 veliki crni luk
-1 srednja tikvica
-1 veca sargarepa
-2 zelene paprike/silje
-sampinjoni - 200gr
-3 jaja
-zacini
-malo ulja - od suncokretovog do bundevinog, sve je ok
-strpljenje za obavljanje poslova kuvanja u Ma Bu :)



















Nacin pripreme:

Pripremiti sve sastojke tako da budu na dohvat ruke uz minimalno okretanje tela u struku kako bismo postovali princip opustenih i aktivnih ramena i opustenih laktova.
Zauzmemo tzv. "horse stance" ili "ma bu" - za one koji ne znaju kako to izgleda pogledajte ovde http://www.doppiofuoco.com/Res/Posizioni/3Mabu2.jpg, istovremeno paziti na liniju stopalo-koleno-kuk.
Iseckati sve sastojke i pripremiti ih za vrelo ulje u tiganju - prvo ide luk, pa sargarepa, tikvice i paprika, na kraju dodajemo i pecurke i malo dinstamo.
Zacinimo. U medjuvremenu spremimo i testeninu. Pripremimo pleh tako sto ga malo namazemo uljem, izmutimo 3 jaja i izmesamo testenine, povrce i jaja. U zagrejanu pecnicu - oko 250C - ubacimo pleh i sacekamo 10tak minuta da se testenina zapece.
U "horse stance" operemo sudove koje smo uprljali prilikom pripreme. Po zelji izrendamo sir preko testenina i uzivamo.
Mozemo da sednemo i odmorimo se, deo treninga je gotov.

Dobar tek!
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment